​Åbningstale

Så vil jeg gerne - på bestyrelsens vegne - byde jer alle sammen rigtig hjertelig velkommen til den officielle indvielse af lendum kraftvarmeværk.

Ja - hvad siger man til sådan en officiel indvielse.

Jeg spurgte aksel - formanden for sindal varmeforsyning - om han havde smidt sin indvielsestale væk - for ellers kunne jeg jo bare låne den - men så ville han jo bare gå og sige - nu er vi også begyndt at levere manuskripter til lendum - og det ka vi jo ikke have til at sidde på os.

Men - der var engang - sådan starter alle eventyr - det er sikkert en 30 - 40 år siden - det kan være, at nogle af dem der er lidt mere tyndhårede - i bestyrelsen - kan huske det - da var man her i lendum ved at undersøge - om der var stemning for at få lavet fjernvarme. Det blev aldrig til mere - og vi tænkte - at så blev der aldrig fjernvarme i lendum. Nogen havde et gammelt fyr - og nogen havde et nyt fyr. Dem med det nye fyr havde jo varmeanlæg til mange år - og ville derfor ikke tilsluttes fjernvarme - og når deres nye fyr blev gammelt - ja så havde dem med det gamle fyr fået nyt fyr - og så ville de ikke være med - og sådan blev det ved.

Men så en dag - i 1992 - kom de gode feer i deres peugeot til sindal kommune - hvem var de gode feer - ngmn selvfølgelig - og spurgte - om det kunne tænkes - at man i lendum kunne tænke sig at få lavet et kraftvarmeværk. De åbnede deres fede tegnebog - og sagde - at det skulle ikke koste os en krone - at få undersøgt rentabiliteten af værket og interessen blandt beboerne.

Det var da noget vi som vendelboer kunne forstå - så vi lavede straks en arbejdsgruppe -sadlede hestene - og red af sted.

Ud at se på andre kraftvarmeværker - møder med n.g.m.n. - fik fat i en rådgiver - som blev rambøll, hanneman & højlund - og lavede en plan. Der blev holdt borgermøder - der blev tegnet kontrakter i campingvognen - og så blev foreningen - lendum kraftvarmeværk - stiftet den 3. Februar 1993 - og projektet så ud til at blive en realitet.

Der blev nu lavet forprojekt - og der blev holdt licitation.

Vi havde et ønske om - at lægge så meget af arbejdet hos kommunens håndværkere - som muligt - og det synes vi er lykkedes fint.

Vi kikkede på motorer - og vi kunne godt tænke os en tur til amerika - for at se på en catterpiller- ligesom sindal varmeforsyning var - eler en tur til japan - for at se på en niagata - ligesom tårs varmeværk. Men - efter mange overvejelser besluttede vi os alligevel til at købe en bergen - og så måtte vi jo så - nøjes med en tur til norge - og jeg skulle hilse og sige - til jer fra bergen - at i endelig må hilse i norge - og sige - at vi stadig venter på invitationen.

Der skulle kikkes på rør - der skulle kikkes på units - der skulle kikkes på målere - der skulle kikkes på totalentrepriser på selve værket og der skulle kikkes på håndværkere - eller rettere sagt - deres tilbud

det var spændende - at få kuverterne lukket op - og se - om projektet kunne holdes indenfor rammerne.

Det gik - og vi gik straks i gang med at planlægge arbejdet.

Vi skulle have fundet en placering til værket - og fik denne grund til en fornuftig pris - og samtidig kunne vi få området her mellem byen og stadion til ligefrem at se attraktivt ud - i forhold til det gamle ikke ibrugværende cementstøberi - der efterhånden så noget forfaldent ud.

Der skulle laves lokalplan -og gives kommunegaranti for atten millioner - godkendes vedtægter m.m.- og jeg mener - at jeg lige er den rette til at rose sindal kommune for - den hurtige sagsbehandling - som i alle sammen sikkert ved - at kommunen er kendt for.

Vi skulle starte med rørentreprisen og nedbrydningen af cementstøberiet lige efter sommerferien 93 - og det hele skulle sagtens kunne være færdigt til jul. Det ser - på nuværende tidspunkt - også ud til at lykkes - altså - til julen 1994.

For - undervejs blev der problemer - hvad vi siden har hørt - er mere almindeligt - end ualmindeligt. Vi har været uenige om ting -men aldrig uvenner - og sådan håber jeg - at det fortsat vil gå.

Undervejs i byggeriet gik vores totalentreprenør på maskinleverancen - ryø a/s - konkurs. Så sad vi ellers med skæget i postkassen - som vi siger. Hvad gjorde vi nu -hvor meget ville det komme til at koste os med sådan en konkurs midt i arbejdet.​

Så kom prinsen i den hvide citroen - ryø el - der havde el-entreprisen under ryø a/s. De ville godt overtage og færdiggøre arbejdet. Vi fik forhandlet med ryø a/s - jyske bank - bergen og ryø el - og det endte med - at ryø el ville færdiggøre arbejdet -til en pris - så vores samlede udgifter - for den samlede maskinentreprise - endte på nøjagtig det samme tal - som ryø a/s skulle have haft. Om ryø el har tjent lidt ekstra ved den aftale ved jeg ikke - og hvis jeg skal sige det lidt frejdigt - så er vi også skide liegglå - for vi fik den vare - vi havde købt - til den pris - der oprindelig var aftalt - og så pustede vi lettet ud igen.

Jeg vil gerne sige en stor tak til arbejdsgruppen -bestyrelsen -kommunen - det rådgivende ingeniørfirma r.h.& h. - og det er især claus tejsner - som har været tilknyttet dette projekt - en tak til vores ingeniør og bestyrelsesmedlem - jørgen toft - det er ham med den slidte frisure derhenne- også en tak til håndværkere og entreprenører og til alle andre - så ved jeg - at jeg ikke glemt nogen - der har bidraget til det gode resultat - der forhåbentligt vil vare langt ud i fremtiden.

Vi har stadig lidt problemer - bl.a. Mellem sro anlægget og motoren - men det skyldes nok - at motoren er norsk - og sro anlægget er dansk - så når sro anlægget får lært at snakke norsk og motoren får lært at snakke dansk - så skal det nok komme til at køre.

Hvad angår vores administration og varmeregnskab - såvel som gastilsynsførende - så har vi lavet en aftale med sindal varmeforsyning om - at de klarer de opgaver- altså mod betaling - og sålænge de har anette til at føre regnskabet- så skal vi nok finde ud af det.

Det har været sjovt - det har været spændende - det har været hårdt - og det har været ubehageligt - når man skulle stå model til skideballer fra borgerne. Men vi er heldigvis lidt hængskuldrede i bestyrelsen - så det falder hurtigt af os igen - og som vi sagde - om et år er alting glemt.

Så vil jeg ikke sige mere lige nu - men hvis der er andre der føler - at den tid lige er kommet - hvor de føler trang til at sige et par ord - så skal i være velkommen til at overtage podiet nu. - tak.

------------------------------------------------------------------

så vil jeg gerne bede dem der er her fra arbejdsgruppen og bestyrelsen om at stille op ved døren til motorrummet - og så vil vi i fællesskab officielt starte motoren - om ellers den vil som vi vil.

Når vi har gjort det - er der lejlighed til at gå rundt og se på faciliteterne - og er der nogen der ingen øl eller vand har fået - eler har drukket det - så kan i forsyne jer ved baren.

Og som alle andre historier - så slutter den her også med - at vi holder en ordentlig fest - ja - det er måske også så meget sagt -men vi regner ihverttilfælde med - at vi mødes i forsamlingshuset kvart over 4 - halv fem - til et lettere traktement - som det hedder.

Men først skal vi se - om vi kan være heldige at få den skide motor igang.

Det kunne også være - at vi nu mens her er ro - skulle udbringe et leve for lendum kraftvarmeværk.

Gid lendum kraftvarmeværk vil bestå i mange år - og at vi må få en masse billig varme fremover - - og at vi ka være heldige at få motoren igang - når der nu er så mange mennesker her.

Lendum kraftvarmeværk længe leve - hurra-hurra-hurra - og så det lange - hurraaaaaaa.

Og så kommer vi til det mest spændende øjeblik.​​

Find vores kontaktoplysninger herunder

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Firmainformation

Lendum Kraftvarmeværk AMBA

Tårsvej 37B, 9870 Sindal

Kontaktinformation

Telefon: 24 24 81 01
​Varmemester: 20 57 69 79